Unik satsning på idrottsturism med besökare från hela landet

SkaraRacet, en löpartävling på högklassiga banor med Sverigeeliten och deltagare från hela landet.

Att utveckla turism specifikt mot idrott är ganska unikt. Skara kommun ser här möjligheten att skapa ett mervärde kring det stora antal cuper och läger som hålls inom närområdet.

– Vi är välförsedda på idrottssidan med ett stort antal fotbollsplaner och hallar. Tanken är att använda det vi redan har ännu mer effektivt. Det vill säga när våra anläggningar inte används, främst under sommaren, säger projektledaren Peter Gustavsson.

Ambitionen är att även koppla ihop med stora befintliga evenemang, både kulturella och kommersiella. Men det handlar framförallt om att utnyttja fritidsområdet Vilan optimalt. Ett komplett motions- och idrottsområde med sju fotbollsplaner, både natur- och konstgräsplaner. Dessutom friidrottsbanor, fem idrottshallar, varav en simhall och en ishall, den senare igång året om.

– Allt det här är självklart först och främst till för våra egna ungdomar. Satsningen på idrottsturism handlar alltså inte om att på något sätt störa de lokala föreningarnas fina verksamheter, betonar Peter Gustavsson.

Redan idag används Vilanområdet för en omfattande lägerverksamhet, året om. Även för stora idrottscuper i de lokala föreningarnas regi. Bland annat välkända Skara Sommarland Cup med cirka 120 deltagande lag.

En intilliggande hotell- och konferensanläggning, en camping och en stugby, är givetvis viktiga tillgångar i helhetskonceptet.

– Steg för steg utvecklar vi nu Vilan från fritidsområde till ett attraktivt eventområde med Skara Sommarland som granne och samarbetspartner. Upptagningsområdet mitt i Skaraborg tillsammans med det geografiska läget intill E20, med tre timmar till Stockholm och bara 1,5 timme till Göteborg, kunde knappast vara bättre.

Text: Per-Åke Hultberg

Facebook
Twitter
Email

Jag vill veta mer gällande att flytta till Skara

Kontakta Malin Tell, på telefon 0511-320 23, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.

Vi vill veta mer gällande att etablera oss i Skara

Kontakta Helena Nyman Friberg, på telefon 0725-192719, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.