UNIKT BESÖKSMÅL

Fynden som skrev om svensk historia

Sensationella arkeo­logiska fynd vid Varnhem har till viss del ritat om förhistorien till det som såsmå­ningom blev Sverige. Här fanns under tidigt 900-­tal ett vikinga­samhälle som kristnats mycket tidigare än den östliga delen, med Birka, Sigtuna och Gotland i spetsen.

Varnhem med sin välkända klosterkyrka, cirka en mil från Skara, har varit ett populärt besöksmål i snart 100 år. Och det efter arkeologiska utgrävningar under 1920-talet. Men det är ingen tvekan om att intresset ökat kraftigt under de senaste tio åren.

– Varnhem utvecklas hela tiden med nya spännande anledningar till besök. Vi ser efter utgrävningarna som påbörjades 2005 ett klart nyväckt intresse, som gör hela det vackra landskapet intill Billingen till ett mycket populärt besöksmål, säger Marie Wennerholm, besöksnäringsstrateg på Skara kommun.

Anledningen till det ökade intresset är nya sensationella arkeologiska fynd, som till viss del ritat om förhistorien till det som så småningom blev Sverige. Här finns nämligen tydliga spår av en stor och livaktig ”kristen” vikingagård, långt innan munkarna kom till platsen.

Ett besök vid Varnhem har tidigare handlat om den vackert belägna klostergården, som skänktes till cistercienserorden i mitten på 1100-talet. Som besöksmål har området nu förstärkts med Kata gård. Det vill säga spåren efter en stor vikingagård med en gårdskyrka från slutet av 900-talet, först i trä och sedan ombyggd i sten. Allt finns att ta del av i en magnifik utställningslokal som invigdes 2017.

– Tack vare en runristad gravsten känner vi namnen på några av storgårdens huvudpersoner, främst Kata och hennes man Kättil, berättar Marie Wennerholm.

Platsen har fått namnet Kata Gård efter ägarinnan som härskade här under vikingatidens slutskede, det vill säga 1000-talets första hälft. Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig familj med kontakter ut över hela Europa.

Initiativet till de lyckade utgrävningarna togs i svallvågorna efter Jan Guillous böcker om Arn och det intresse för de medeltida platserna i Västergötland som de medförde.

– Vi ville berätta den riktiga historien om vikingarna i Västergötland. Det är en helt annan historia än den nationella berättelsen om vikingarnas resor österut. Den här vänder sig västerut mot Danmark och England, säger Maria Vretemark, 1.e antikvarie vid Väster-götlands museum och den som lett utgrävningarna.

Utgrävningsledaren Maria Vretemark och besöksnäringsstrategen Marie Wennerholm intill Varnhems klosterruin med Kata Gård i bakgrunden.

Fynden visar att man begravde sina döda enligt kristet gravskick redan under tidigt 900-tal. Här handlar det alltså om ett vikinga-samhälle som kristnats mycket tidigare än den östliga delen, med Birka, Sigtuna och Gotland i spetsen.

– Vi ser att Varnhem var en centralbygd som drev utvecklingen framåt mot riksbildandet. Det gör att Västergötlands och därmed även Sveriges historia delvis fått skrivas om, förtydligar Maria Vretemark.

Hon beskriver styrkan i Varnhem som besöksmål, som en helhetsupplevelse med ett fantastiskt tidsdjup. Förhistorien, järnåldern, vikingatiden, medeltiden och stormaktstiden. Allt på en och samma plats.

– Det är verkligen ett drömprojekt. Att som arkeolog få vara med om en sådan här resa under så lång tid känns helt fantastiskt. Pusselbit har lagts till pusselbit. Vi har grävt, följt upp, funderat och fått fram en unik berättelse, en historisk helhetsbild av en mycket betydelsefull plats i Västergötlands och Sveriges historia.

– Tiden och förhållanden förändras men platsen finns kvar, avslutar Maria Vretemark.

Text: Per-Åke Hultberg

Över en miljon besökare årligen

Skaras största besöksmål är Skara Sommarland som ensam svarar för omkring 300 000 besökare. Och det finns mer! Axevalla Travbana, tranturism vid Hornborgasjön, Domkyrkan, Kata Gård i Varnhem, ”Världens vackraste väg” i Valle, konstnärer, gårdsbutiker, caféer och flera Bed & Breakfast lockar många besökare år efter år.

Fakta om Varnhem

Här finns ett unikt klosterområde med klosterkyrka och klosterruiner som grävdes ut på 1920-talet. Sedan dess har Varnhem varit ett besöksmål. Museet och kaféet som då grundades finns fortfarande kvar.

Klostret anlades på 1100-talet av munkar inom Cisterciensorden. Det raserades på 1530-talet i samband med reformationen.

Efter utgrävningarna som påbörjades 2005 har kunskapen om platsen, ökat dramatiskt.

Vi vet nu att det har funnits kristna vikingar i Varnhem. Kata och Kättil hette två av dem.

Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka som tillhörde en storgård – nu kallad Kata gård – under vikingatidens senare del.

Kyrkans krypta från 1000-talet är kanske Sveriges äldsta bevarade rum.

Äldre gravhögar från järnåldern visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Kata Gård som invigdes 2017 har nominerats till flera arkitekturpriser. Byggnaden är ritad av professor Magnus Silfverhielm, AIX Arkitekter.

Facebook
Twitter
Email

Jag vill veta mer gällande att flytta till Skara

Kontakta Malin Tell, på telefon 0511-320 23, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.

Vi vill veta mer gällande att etablera oss i Skara

Kontakta Helena Nyman Friberg, på telefon 0725-192719, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.