BOSTADEN

Fastighetsägarklimat på Svensktoppen

För 1,5 år sedan flyttade Hanna och Olle till ett idylliskt hus mitt i centrala Skara.
– Vi har hittat vårt drömhus. Från dag ett har det känts som hemma, både i huset och i staden, säger Hanna, som studerat i Göteborg och tänkt att det var där de skulle bo.
– Men vi ångrar oss inte en sekund. (Foto: Skara kommun)

Skara ligger på topplistan bland landets kommuner i Fastighetsägarnas senaste undersökning om det svenska fastighetsägarklimatet. Vad sägs om bäst i Skaraborg och fjärde bäst i Sverige?

– Den här undersökningen visar att Skara är en kommun att räkna med, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Det som mäts är de lokala fastighetsägarnas nöjdhet med kommunens tjänster och kontakten med politiker och tjänstemän. Undersökningen ger alltså en bra bild av hur det är att äga och förvalta bostäder och övrigt fastighetsbestånd runt om i landet. Och Skara ligger som sagt mycket bra till.

– Fastighetsägarna i Skara är, jämfört med snittet i riket, mer än dubbelt så nöjda med handläggningstiderna i kommunen, även hur plan- och byggärenden sköts, berättar Alma Ohlin, ansvarig för näringspolitik inom Fastighetsägarna i Skaraborg.

”Härifrån kan man snabbt pendla till flera närliggande städer och orter.”

Alma Ohlin

Informationen och dialogen med politiker och tjänstemän fungerar också bättre än genomsnittet. Kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson (M) betonar att Skaras topplacering är resultatet av ett målmedvetet arbete bland kommunens tjänstemän under det senaste året.

– Det är verkligen glädjande att ambitionen att stärka servicen till fastighetsägare och övriga näringsidkare gett så tydliga resultat. Det är helt uppenbart att våra fastighetsägare snabbt har noterat våra ansträngningar, konstaterar Ylva Pettersson.

– Fastighetsägarna i Skara är, jämfört med snittet i riket, mer än dubbelt så nöjda med handläggningstiderna i kommunen, säger Alma Ohlin, ansvarig för näringspoli­tik inom Fastighetsägarna i Skaraborg. (Foto: Skara kommun)

Undersökningen visar dessutom med all tydlighet att det är en god investering att köpa fastigheter i Skara. Det är med andra ord lönsamt att äga och förvalta fastigheter av skilda slag. Här finns till exempel en förhållandevis stor och stark bostadsbransch.

– Det är relativt högt tryck på bostäder. Det strategiska läget i regionen spelar givetvis stor roll. Härifrån kan man snabbt pendla till flera närliggande städer och orter. Den som jobbar i till exempel Skövde kan lika gärna bo i Skara. Det tar ju bara 20 minuter, säger Alma Ohlin.

Hon lyfter också Skara kommuns målmedvetna arbete för alla invånares trivsel och trevnad. Det handlar kommunal service av alla slag. Allt från information och bra bemötande till bra förskolor, skolor, äldreomsorg och så vidare.

– Man vill verkligen att alla ska trivas och må bra. Samtidigt finns det självklart en utvecklingspotential att förstärka det unika som Skara har att erbjuda. Det är en gammal mysig stad med en jättefin stadskärna omgiven av mycket natur och kultur. Det kan man jobba vidare med så att fler upptäcker allt det fina för besök, men även för att bosätta sig och etablera verksamhet.

Text: Per-Åke Hultberg

”Mycket hus för pengarna”

– Var man än bor i Skara så har man nära till allt. Och den som köper hus får väldigt mycket för pengarna.

Det säger Lena Broberg som är fastighetsmäklare i Skara med full koll på bostadsmarknaden. En bra och fin villa för barnfamiljen ligger mellan 1,3 till 2 miljoner kronor. Och oavsett var man bor inom staden, även i nya villaområden, så bor man centralt, nära allt man behöver.

– Det finns ett bra och stadigt utbud av villor och radhus, även bostadsrätter. En större bostadsrätt i centrala Skara är sällan dyrare än en halv miljon kronor. Vi har en fantastiskt fin innerstadsbebyggelse med småhus från förra sekelskiftet. Men också nya moderna villor. Och för dem som hellre vill bo lantligt så finns det ofta gårdar till salu, även bostäder i småorterna Axvall, Varnhem, Eggby och Ardala.

Lena Broberg lyfter det faktum att hela bygden kring Skara är hästtätt med gott om hästgårdar. Allt prisvärt, runt ett par miljoner kronor.

– Som sagt, man får väldigt mycket för pengarna.

Facebook
Twitter
Email

Jag vill veta mer gällande att flytta till Skara

Kontakta Malin Tell, på telefon 0511-320 23, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.

Vi vill veta mer gällande att etablera oss i Skara

Kontakta Helena Nyman Friberg, på telefon 0725-192719, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.