NÄRINGSLIV

Att flytta hit var ett lyckodrag

– Att flytta företaget till Skara och läget vid E20 var ett lyckodrag, berättar Christer Kjellner. På åtta år ökade omsättningen från 8 till 100 miljoner kronor.

Efter att Christer Kjellner haft sin verksamhet i Skövde under ett antal år valde han att flytta hem AstroSweden AB till Skara och läget vid E20.

– Det centrala läget har betytt allt för oss. På knappt sju år har vi ökat omsättningen från 8 till 100 miljoner kronor. Nu bygger vi ett stort center på handelsområdet Skara Syd, alldeles intill E20, berättar Christer Kjellner, grundare och delägare av företaget Astro-Sweden AB.

Han tvekar inte, förklaringen till framgången beror till stor på det geografiska läget. Flytten till Skara var ett verkligt lyckodrag, menar han.

Att sedan företagets sortiment attraherar marknaden säger sig självt. Som företagsnamnet antyder handlade det från början om försäljning av optik för astronomibruk, det som Christer själv egentligen brinner för.

”Skara är en super­placering för logistik och handel.”

Christer Kjellner

Utbudet av produkter har dock successivt breddats. Idag ligger fokus främst på friluftsliv och jakt. Mycket säljs direkt över disk i butiken i Skara med 30 anställda, men ännu mer på nätet. Dessutom en växande del till andra butiker över hela landet.

– Skara är en superplacering för logistik och handel. Här utanför på E20 passerar upp emot 12 000 bilar per dag. På 30 minuter åt alla håll finns en befolkning på 200 000 personer. Skara är verkligen i centrum där vägarna möts. Det är som hela Skaraborgs rondell med ett stort antal orter och städer runt omkring, säger Christer Kjellner.

Allt fler upptäcker nu det logistiska läget, eller snarare återupptäcker. Här finns en gammal stark handelstradition men som av olika anledningar tappat styrka under de senaste 20 åren.

– Vi är nu på gång att ta tillbaka det. Skara Syd där vi bygger vår nya butik på 10 000 kvm är ett starkt växande handelsområde med flera nya etableringar, säger Christer Kjellner, som också konstaterar att företagsklimatet generellt har förändrats påtagligt på bara några år.

– Skara kommun har verkligen stått på tå för att hjälpa oss på alla sätt. Vi har inte mött något som helst motstånd i processen inför vårt bygge. Tvärtom, utan deras uppbackning hade det inte funkat, avslutar Christer Kjellner.

Text: Per-Åke Hultberg

Facebook
Twitter
Email

Jag vill veta mer gällande att flytta till Skara

Kontakta Malin Tell, på telefon 0511-320 23, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.

Vi vill veta mer gällande att etablera oss i Skara

Kontakta Helena Nyman Friberg, på telefon 0725-192719, eller fyll i uppgifterna nedan och skicka in, så återkommer vi till dig.